Igualtat o Equitat o Justícia en Educació.

Spread the love

Avui en dia es parla constantment d’equitat, igualtat i fins i tot de justícia, es parla de forma sinònima malgrat siguin conceptes totalment diferents. Una imatge val més que mil paraules:

Font: https://twitter.com/ElenaSintes/status/920689371627614208/photo/1

A nivell teòric volem que l’educació sigui igualitària per a tothom, l’aplicació del nivell teòric és la equitat, però si volem que sigui just és quan eliminem la barreres tecnològiques. Posem un exemple per entendre-ho.

No és cap secret, que volem que l’educació sigui equitativa per a tothom, és una qüestió de justícia. Que no tothom té la mateixa forma d’accés a internet i a les font d’informació és cert. I cal de forma equitativa intentar solucionar-ho. Un exemple pràctic que ho estem vivint amb el coronavirus. Sabem que hi ha alumnat que no tenen connexió a internet, per tant no hi ha un ensenyament igual per tothom, hem d’aconseguir que l’ensenyament sigui igual per a tothom per això a València l’administració educativa ha donat un miler de tauletes electròniques a alumnes sense recursos.  Ara ens podem plantejar quin tipus de solució ha estat? Per fer-ho ens hem de preguntar, si aquests alumnes tindran la mateixa connexió que l’alumnat que té la fibra òptica, la resposta és clara, no és el mateix treballar amb un ordinador amb fibra òptica que una tauleta connectada amb 4G. La solució potser és equitativa, però seguim tenint barreres tecnològiques. Per tal de solucionar-ho hauríem de declarar el internet com un dret universal, i no ens hem de vanagloriar que tenim molta fibra òptica sinó que tothom hauria de tenir-ne és una qüestió de justícia.

En definitiva malgrat el departament d’ensenyament intenti solucionar la desigualtat d’accés a internet a partir de donant mòbils o tauletes, ho aconseguiran per ser més equitatiu però no ho aconseguiran totalment. Per eliminar totes les barreres tecnològiques hauria d’haver fibra òptica gratuïta o subvencionada per a tothom. Ho impulsem?

Aquesta entrada ha esta publicada en General, política, tecnologia mòbil, Tics. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.