La Natalitat no és motiu de tancament de centres. El sistema educatiu català creixerà durant 10 anys més.

Spread the love

Avui ens hem aixecat i ens han dit que en la pròxima preinscripció augmentaran les places de primària i de secundària. Però en canvi d’infantil les reduiran i fins i tot algunes escoles desapareixeran. Hi ha aquesta necessitat? L’any passat amb l’avançament de les dades que ens va donar al departament vaig fer un buidatge on vaig voler demostrar que la natalitat no és la causa de que hi hagi menys professors i menys escoles. No és veritat. És una excusa per retallar.

Per dir això necessito fer-ho a partir de dades objectives, i aquestes són les dades estadístiques que ens dóna el mateix departament d’ensenyament. Com veureu són les dades del 2011-2012. Per fer l’estudi he fet servir el següent quadre:

graficaevoluciodelcreixement

Si us fixeu el que faig és projectar les dades fent saltar cada any un curs. D’aquesta forma puc deduir com creix la primària i la secundària cada any. D’infantil és difícil projectar els alumnes. I curiosament Idescat no coincideix el número de població que diu que hi ha a Catalunya amb les dades d’escolarització dels sistema públic i concertat. Perquè la resta deuen ser els que se’n van purament la privada.

Graficaidescatanyperany

Tot i així us linko amb una taula la natalitat fins a 4eso: Si us fixeu hi ha una baixada de natalitat significativa, però no per reduir substancialment en els pròxims anys el sistema educatiu. Si us fixeu els alumnes que estant fent p3 aquest any és un gran bum respecte altres anys. Per això hi haurà reducció de cursos de P3. És el curs que hi ha mes alumnes amb 84000 alumnes. Però la caiguda significativa no comença fins d’aquí tres anys on baixem per sota de 80.000 nens. Però  si us fixeu a secundària només a 1er d’eso passen de 70.000 alumnes.

Si seguim amb l’evolució del creixement del sistema educatiu a primària i secundària a partir de la taula de dalt de tot podem elaborar la següent taula amb els totals de la projecció:
augmentperany

On ens donem compte que la primària en els propers dos anys creixerà amb 19.000 alumnes, que representaran  unes 670 aules més si els cursos són de 30 alumnes. A secundària és gradua bastant en els propers tres anys però d’aquí 4 anys es doblaran l’augment substancialment cada any. Si us fixeu en el curs 2017-2018 arribarà al màxim amb un augment del 8.994 alumnes més tot l’augment anterior passant dels 28000 que hi ha ara a la xifra de 309.000. AAl final de tot ho tradueixo amb aules que s’hauran de crear en total unes 1300 aules més en els propers 9 anys. Comptant els grups classes de 30 alumnes. Podrà el sistema educatiu aguantar tant alumnat? En els propers 10 anys el sistema educatiu no pararà de créixer.

graficevolucio

 

Si anem només als centres públic i fem la mateixa projecció:

dadespublica

 

 

Veurem que en els propers dos anys la primària creix constantment.

evoluciçópublica

 

Amb gairebé 9000 alumnes que s’esperen en el proper curs, i en el següent s’estimarà amb més de 10.00 alumnes més.

A secundària serà un creixement brutal amb un increment en els propers 8 anys d’un 25%. Arribant a 50.000 alumnes que ara el 2020

evoluciosecundaria

Segurament una de les solucions serà que concertaran molts instituts. Veurem una privatització dels sistema educatiu.
gràficsecundaria
 

En la propera dècada no hi ha justificació de cap tancament de centres escolars. Amb les pròpies dades del propi departament això no es creïble. No poden retallar per culpa de la baixada de la natalitat. El creixement del sistema educatiu serà constant en l’etapa obligatòria durant com mínim 16 anys.

L’augment més substancial serà a secundària i ens hem de preparar per aquest augment significatiu. Ja que ja hi ha molts instituts desbordats actualment. Amb els nous requisits del master universitari per entrar a la borsa dubto que hi hagi suficients professors. Segurament si amb la sisena hora professors van passar a primària, ara veurem com a mestres passaran a secundària.

No hi ha motius per tancar centres educatius en aquests moment. En falten, i en faltaran en els propers any. Es necessitaran crear més de 600 aules en dos anys a primària. I més 1000

Aquesta entrada s'ha publicat dins de sistema educatiu i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.